Copiii născuți în 2040 și care vor avea 60 de ani în 2100 au 66% șanse să trăiască pe un Pământ mai cald cu doar 3,2˚C, potrivit raportului Programului pentru Mediu al ONU, UNEP dat publicității pe 26 noiembrie. Acești copii născuți în 2040 vor fi nepoții actualelor generații Z sau 2000. Doar 3,2˚C grade în plus în condițiile în care toate statele încep să acționează în mod real în vederea reducerii poluării, în principal a emisiilor de carbon. Dar cum planuri de acțiune au mai fost trasate și până acum, vizând reduceri anuale ale emisiilor de carbon, doar că nimeni nu a știut să se țină de ele. Și cum e greu de crezut că se vor ține de acum încolo, șansele nepoților noștri se vor diminua iar temperatura globală nu va crește cu doar 3.2˚C. Dezastrul nu e greu de imaginat.
Pentru a păstra probabilitatea de 66%, una din recomandările UNEP este electrificarea transporturilor. La nivel macro, aceasta presupune cel puțin stimularea achiziției și utilizării mijloacelor de transport hibride (într-o primă etapă) și a celor 100% electrice (în etapa următoare) de către toți utilizatorii, fie ei mari transportatori sau persoane fizice. Până acum, singurele măsuri în acest sens se referă la scutiri de impozite anuale și la accesul gratuit în puținele stații de încărcare pentru vehiculele electrice. Programul RABLA PLUS MAȘINI ELECTRICE al Administrației Fondului de Mediu reprezintă un serios pas înainte, dar încurajează doar potențialii cumpărători de autovehicule care, chiar și achiziționând o mașină prietenoasă cu mediul, nu vor contribui la descongestionarea traficului din marile aglomerări urbane. Primăria Capitalei insistă asupra stimulării mersului pe jos și cu vehicule nemotorizate (biciclete), în condițiile în care nu face nimic pentru eliberarea trotuarelor sau pentru adecvarea rețelei de piste destinate bicicletelor. Aceeași Primărie încurajează însă circulația în afara legii pe drumurile publice a trotinetelor, fie ele și electrice, periclitând cu bună știință siguranța rutieră.
Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă, documente strategice pentru dezvoltarea localităților, par să fi avut o sursă comună de inspirație în București, Cluj-Napoca, Iași sau Constanța, ca să dăm doar câteva exemple. Mersul pe jos și cu bicicleta pas să fie remedii universale, care rezolvă atât problema poluării cât și pe cea a descongestionării traficului. Amsterdamul și ale sale zeci de mii de biciclete trebuie să fie copiat pentru a obține un Amster-ești sau un Amster-tanța.
Lansăm în dezbatere publică și încurajăm folosirea vehiculelor electrice care îndeplinesc atât obiectivul recomandat de UNEP cât și cel al mobilității urbane, al descongestionării traficului, respectând și imperativul eficienței, al deplasării cu viteza adecvată vieții urbane a secolului XXI în condiții de siguranță în trafic.